International Chess Holiday i Prag

Som tidigare har nämnts på denna sida så deltog ett helt gäng nordvästskåningar i International Chess Holiday. Jag har fått en reseberättelse skickad till mig författad av Peter Dalling plus ett parti ifrån Patrik Nilsson. Jag lämnar över ordet till Peter Dalling:

Den 27 juli inleddes för vår del den 24:e upplagan av International Chess Summer Holiday på det fyrstjärniga hotell Amarilis ca 300 meter från Prags hjärta, Vaclavplatsen.

Turneringen spelas över tre veckor och man kan välja den vecka som passar en bäst – vi valde således den andra. Dessa ”vi” var den outtröttlige Staffan Thomasson (som även spelar den tredje och sista veckan), Patrik Nilsson, Stefan Myrenfors, Walter Steffert, Lars Segerström, Stefan Andersson, Bosse Gustafson och undertecknad. De flesta av oss är stamgäster och har deltagit flera gånger; rekordet innehas av Staffan och mig med 23!

Turneringen består av en Mästarklass med snittrating i år på 2060, en Kandidat (1950), en med ca 1700, en med ca 1500 och en för de allra svagaste spelarna. Betänketiden är max 4 timmar Tilläggas bör att långpartierna i de två högsta klasserna Fideregistreras.

Vidare kan man spela Rapid, 2 ggr 30 minuter för hela partiet, om man inte har lust att spela långpartier. Dessutom är torsdag ”fridag” i Rapidgruppen, då olika utflykter arrangeras av ledningen.

Patrik satte i skräck i sina motståndare i Mästarklassen och vann  säkert.  En av dem som darrar, när han möter honom är FM Gregor med 2307 i rating. Även i år blev han mosad av Patrik, som tidigare under veckan även mosade GM Sergej Kasparov i ett simultanparti. Herr Nilssons ”performancerating” ligger på över 2300!

Även jag spelade i Mästarklassen, där jag var lägst rankad. Mitt resultat speglar min rating och jag blev 8:a av tio. Trots min urusla insats, spelade jag mitt livs bästa parti – mot Gregor – och var ett drag från att vinna, vilket tidsnöden förhindrade.

Staffan spelade i Kandidat och lyckades inte besegra sina motståndare. Onödiga förluster sliter på psyket. Det är märkligt hur formen kan variera – för ett par år sedan vann han Mästarklassen.

Stefan Andersson, tidigare Ängelholms Schackklubb, gjorde efter ett nästan tre decennier långt uppehåll, come back i de allvarligare sammanhangen, och tog hela 5 poäng i samma grupp som Staffan. Det är imponerande.

Stefan Myrenfors vann sin grupp, liksom Patrik, utan problem. Det har gått så bra för honom de senaste åren, att han nu bestämt sig för att spela i en högre rankad grupp nästa år.

Bosse, Walter och Lars deltog i Rapidturneringen, även den indelad i en stark och en mindre stark grupp sett ur ratingsynpunkt. Bosse var vår favorit men han nådde inte ända fram till segern.

Walter och Lars kom på nedre halvan i startfältet.

Under de sammanlagt tre veckorna möts här deltagare från flera europeiska länder, företrädesvis Tyskland och Tjeckien. I år deltog även en amerikan.

Poängen med Pragveckorna är, som titeln antyder, inte bara schack. Det arrangeras resor till närliggande attraktioner, i år faktiskt även till ett bryggeri – en heldag med trerättersmiddag och dryck, givetvis.

Vår ickeschackliga höjdpunkt i somras var det traditionella besöket på Reduta, Prags äldsta jazzklubb men det var inte jazz den här kvällen utan en amerikansk sångerska som tillsammans med ett fenomenalt bluesband (Mojo Band?) sjöng och spelade musten ur oss. Hennes efternamn är Jenkins, minns inte förnamnet, och hon är värd att googla.

När det var som allra varmast, bortåt 35 grader, drog vi iväg till ett gigantiskt utomhusbad i utkanten av stan. Vi ser i regel till att komma till Prag några dagar före spelstart för att just kunna slappa och ha det gott.

Nästa år är det 25-årsjubileum och det ska firas rejält.

Peter Dalling
Nedan följer ett av Patriks partier kommenterat av vinnaren.

 

Share