Kurt Setterqvist minnen ifrån SM 1991

Kurt Setterqvist Foto: Privat

I egenskap av före detta schackspelare från andra änden av landet, nämligen Luleå, minns jag Schack-SM i Helsingborg 1991 mycket väl. Min egen insats i tävlingen var inte mycket att glädjas åt utan jag hamnade i det slagna fältet i det som på den tiden kallades SM-gruppen. Här är det på sin plats att nämna att segern delades mellan Stellan Brynell, Limhamns SK och Lars-Åke Schneider, SS Manhem, Göteborg. Först i slutet av året arrangerades ett särspel där Brynell triumferade.

Då jag är historieintresserad gladde jag mig mycket åt att under vistelsen i Helsingborg få tillfälle att besöka Kärnan. Det medeltida tornet är sannerligen imponerande liksom utsikten från detsamma. I övrigt roade jag mig med många långa promenader i det mycket varma sommarvädret. En och annan glass slank också ner i magen utan minsta besvär.

Schack-SM var väl arrangerat men en stor brist var lokalerna. Vi höll nämligen till i en skola där luftkonditionering saknades, varför det under flera ronder blev olidligt varmt. Dessutom var klasserna utspridda i olika rum, vilket innebar svårigheter att följa klubbkamraters partier då man så önskade göra.

Mitt starkaste minne från tävlingen var då jag spelade mot den sjufaldige Sverigemästaren Axel Ornstein. I mittspelet noterade jag att en smärt man stod och tittade på ett av demonstrationsbrädena. Förstås är inget ovanligt därmed, men ytterst få människor förmår hålla blicken fäst rakt framåt i gott och väl en kvart, samtidigt som fötternas position förblir densamma!

Då jag gjort mitt drag klev jag över den avgränsning som fanns runt SM-gruppen och gick fram till mannen. Jag påtalade att jag noterat hur länge han med stor intensitet följt ett parti och undrade var denna fenomenala koncentrationsförmåga kom ifrån? Mannen visade sig vara en av Helsingborgs stora, nämligen den flerfaldige världsmästaren i den lite ovanliga gren av biljard som kallas Trevallars Carambole, Torbjörn Blomdahl. Han nämnde att han mest uppskattade sporter och spel där koncentrationsmomentet är av avgörande betydelse och nämnde, förutom biljard, även golf och schack.

Foto: Dieter Haase. Torbjörn Blomdahl 2013.

Inte ens det faktum att jag är född samma år och samma dag som Blomdahl gav mig emellertid någon lycka vid brädet utan jag tvingades till sist kapitulera efter att Ornstein avslutat kraftfullt.
Många år har nu förflutit och jag tävlingsspelar inte längre. Emellertid följer jag svenska schacknyheter varför det inte undgått mig att Helsingborg ska stå som arrangör för Schack-SM 2023. Förstås kommer jag att med spänning följa utsändningarna därifrån samt ta del av resultaten.

Kurt Setterqvist

SM-gruppen 1991 Foto: Omslags bilden Tidskrift för Schack nr 6 1991.

Share